בשנים האחרונות היו הרבה מאוד חידושים ושיפורים בתחום רפואת השיניים, הכאב הכרוך בטיפולים פחת, אך יש טיפולי שיניים רבים אשר מצריכים לעבור טיפול בהרדמה מסוגים שונים. גם תחום ההרדמה התפתח והיום יש מספר סוגי הרדמה המוצעים לציבור המטופלים. בטיפולים רגילים רופא השיניים מרדים אזור מקומי בפה של המטופל או שמבצעים הרדמה כללית מלאה באמצעות רופא מרדים מוסמך.
ישנם מספר סוגי הרדמה:
• זריקת הרדמה מקומית לאלחוש אזור הטיפול בפה
• הרדמה כללית או מלאה של המטופל
• טשטוש או סדציה של המטופל
• שימוש בגז צחוק להרגעת המטופל
מדוע הרדמה ולמה זה כדאי
רוב אוכלוסיית העולם סובלת ברמה כזו או אחרת מפחדים הקשורים בטיפולי שינים. חלק מהאנשים סובלים יותר וחלק פחות. יש אנשים שמאוד מפחדים מרופא שיניים עד כדי כך שאובחנה אצלם חרדה ספציפית בתחום, שנקראת "חרדה דנטאלית". הסיבה לכך היא העובדה שטיפול שיניים עשוי להראות מאיים מכיוון שכרוכים בו כאב ואי נוחות. הפה והשיניים בפרט הם אברים בגוף בהם נמצאים עצבים רבים ובשל כך טיפול שיניים עשוי לגרום לכאב רב אצל המטופל.
אבל, למען בריאות הפה כולנו חייבים להגיע לרופא השיניים מידי פעם כדי לטפל בעצמנו. כאב שיניים הוא מהכאבים החזקים ביותר ולכן עדיף טיפול שיניים לא נוח על פני בעיה שמתפתחת בשן כלשהיא, שעלולה להפוך לבעיה חמורה אם תוזנח. ולכן, הרדמה מקומית או כללית על סוגיה השונים יכולה להקל מאוד על כל מה שקשור בטיפול הלא נעים.
אז למה כדאי לנו לשים לב:
אם הטיפול אינו מורכב ובקנה מידה קטן יחסית ומקומי, אפשר בהחלט להסתפק ברופא שיניים הנותן הרדמה מקומית באמצעות זריקה. במידה והטיפול הנדרש מורכב מאוד או ארוך מאוד, כדאי לברר בטרם עת הכל על טיפול שיניים בהרדמה כדי לבחור את האפשרות הטובה ביותר. איפה מבצעים הרדמה כללית, האם למוסד המדובר יש אישור משרד הבריאות לפעול, כמה שנות ניסיון, מי הצוות וכדומה.
מה נחשב לטיפול שיניים מורכב?
אנשים הסובלים מחרדות קשות נוטים שלא להגיע לטיפולי שיניים שנים רבות ואז מגיעים במצב של הזנחה קשה ובעיות רבות לטיפול בפה בו זמנית. דוגמא נוספת לטיפול מורכב היא השתלת שיניים אצל אנשים מבוגרים. ואז מקום כמו מרכז להשתלות שיניים הינו המקום הטוב ביותר לביצוע טיפולים תחת הרדמה מלאה, שוב - בתנאי שהוא אכן עומד בכל התנאים שצוינו לעיל.
איך להימנע מבעיות
למרות שהרדמה כללית תבוצע רק על ידי רופא מרדים מוסמך ומנוסה עדיין כדאי להיות חכמים ולנקוט משנה זהירות כמטופלים. כדאי לשתף לפני ההרדמה את הרופא בכל מידע בריאותי שעשוי להיות משמעותי. לפעמים זה לא יהיה רלוונטי, אבל במידה וכן, מאוד חשוב ליידע את הרופא כדי למנוע סיבוכים אפשריים.